Home
Up
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ

ΠΟΝΤΙΑΚΑ

Με τα ποντιακά θέματα ασχολήθηκε κυρίως ο Ιωάννης Μωυσιάδης, που από το 1967 ενεργοποιείται στον Σύλλογο Ποντίων Νομού Σερρών «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ», όπου με ενέργειές του αναγείρεται το ιδιόκτητο κτήριο, που σήμερα παρέχει στέγη αλλά και εισόδημα για τις ποικίλες δραστηριότητες του συλλόγου, γίνεται Πρόεδρος για δύο τετραετίες, και μεγιστοποιεί τις εκδηλώσεις του.

Μετά το 1975 κινείται στις εκτός Σερρών ποντιακές οργανώσεις και ιδρύματα, όπως το ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων «ΠΟΠΣ», λαμβάνει τακτικά μέρος σε όλα τα Παγκόσμια συνέδρια του χώρου με ίδιες δαπάνες και προσφέρει τις υπηρεσίες του καθώς και την οικονομική και τεχνική βοήθεια όπου χρειασθεί.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν αρχίζει το νεοπροσφυγικό ρεύμα από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ενώσεως, ο Ιωάννης Μωυσιάδης επανέρχεται στην ενεργό δράση στην «Εύξεινο Λέσχη», αναλαμβάνει την προεδρεία και πρωτοστατεί στην αναδιοργάνωση του Συλλόγου με άξονα την συμμετοχή στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη συμβολή του στο μεγάλο εθνικό πρόβλημα.

Σήμερα ο Ιωάννης Μωυσιάδης είναι αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ και ο Νικόλαος Μωυσιάδης σύμβουλος στο ίδρυμα «Παναγία Σουμελά».

 

 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Το Ιστορικό Μοναστήρι ιδρύθηκε από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σοφρώνιο το 386 μ.Χ. στο όρος Μελά του Πόντου και είναι ένα από τα παλαιότερα Χριστιανικά Μοναστήρια. Η μεγάλη του αίγλη οφείλεται στο γεγονός ότι οι κτήτορες Βαρνάβας και Σοφρώνιος έφεραν μαζί τους και εγκατέστησαν στο μοναστήρι την μία από τις τρείς εικόνες της Παναγίας που φιλοτέχνησε, κατά την παράδοση, ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Το 1922, όταν έγκατέλειψαν τον Πόντο οι Χριστιανοί Ελληνες, το μοναστήρι ερημώθηκε, η εικόνα όμως της Παναγίας μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το 1950 ο ιατρός Φίλων Κτενίδης ίδρυσε το σωματείο «Παναγία Σουμελά» με σκοπό την ανιστόρηση του Μοναστηριού στην Ελλάδα. Το 1951 κτίσθηκε το πρώτο μικρό ναϊδριο σε έκταση 500 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στο σωματείο από την Κοινότητα της Καστανιάς Ημαθίας στις πλαγιές του Βερμίου και στις 15 Αυγούστου του ιδίου έτους μεταφέρθηκε από το Βυζαντινό Μουσείο και τοποθετήθηκε στο παραπάνω ναϊδριο η ιερά και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας.

Την πρώτη εικοσαετία με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρούν οι εργασίες ανιστόρησης του Μοναστηριού με την διαμόρφωση του χώρου και κατασκευή ξενώνων. Το 1974 τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός λειτουργίας του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», το οποίο διαχωρίζεται, ως ίδιο νομικό πρόσωπο, από το Σωματείο και διοικείται από ξεχωριστό διοικητικό Συμβούλιο.

Στο διοικητικό αυτό συμβούλιο του Ιδρύματος μοναδικό αδιάλειπτα εκλεγόμενο μέλος, από το 1974 μέχρι σήμερα, είναι ο Ιωάννης Μωυσιάδης, που παρέχει πέραν των υπηρεσιών συμβούλου και μόνιμη δωρεάν τεχνική υποστήριξη.

Μεταξύ των έργων, που μελετήθηκαν από το γραφείο για λογαριασμό του Ιδρύματος , είναι:

- Μελέτη του Ηγουμενείου (κεντρικό κτήριο διοίκησης και ξενώνων).

- Μελέτη του μεγάλου Ιερού Ναού (στα υπόγεια του οποίου στεγάζονται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το μουσείο, το μαγειρείο και οι αποθήκες)

- Μελέτη του περιβάλλοντα χώρου.

- Χωροταξική μελέτη του συνόλου, του γηπέδου της μονής

- Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης εκπονήθηκε η μελέτη του Συνεδριακού Κέντρου του ιδρύματος, ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων δίπλα στην μεγάλη εκκλησιά.

 

 

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Ι.ΜΩΥΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΣΕΡΡΩΝ

Για ειδική ενημέρωση σε θέματα του συλλόγου υπάρχει στην ιστοσελίδα το κεφάλαιο «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ», όπου μπορείτε να απευθυνθείτε.

Επί των ημερών της προεδρείας του Ι. Μωυσιάδη στην Εύξεινο Λέσχη πραγματοποιήθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του συλλόγου, και ζήσαμε ορισμένες από τις ωραιότερες στιγμές του όπως:

1) 1967 εκπόνηση της μελέτης και έκδοση της οικοδομικής αδείας της ιδιόκτητης τετραορόφου οικοδομής του συλλόγου δωρεά του ιδίου.

2) 1971 παρουσίαση του θεατρικού έργου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» από θεατρική ομάδα του συλλόγου, με μεγάλη επιτυχία.

3) 1993 ίδρυση της Βυζαντινής Χορωδίας με την διεύθυνση του θεολόγου και ιεροψάλτου κ. Α. Θεοδωρίδη. Δύο χρόνια αργότερα ο σύλλογος προμηθεύεται δωρεά του γραφείου ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας παρασημαντικής (βυζαντινής μουσικής γραφής) για τις ανάγκες της χορωδίας.

4) 1994 έκδοση του μηνιαίου δημοσιογραφικού οργάνου του συλλόγου «Ακρίτες Σερρών», που διανέμεται δωρεάν στα μέλη.

6) 1999 καθιέρωση προγράμματος ετήσιας παρουσίασης στην πόλη διακεκριμένου ομιλητή με θέμα σχετικό με την ποντιακή ιστορία. Παρουσιάζονται διαδοχικά οι καθηγητές Φωτιάδης, ….. Αγτζίδης, οι κυρίες Θεοφυλάκτου και …. . Η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος είναι η ταυτόχρονη παρουσίαση σε ένα απόγευμα τεσσάρων επιστημόνων διεθνούς φήμης, των καθηγητών ….. και του φημισμένου Βύρωνα Σαριγιαννίδη, λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση των εργασιών του στον διεθνή τύπο (TIME).

4) 1994 ίδρυση τμήματος παλιννοστούντων και έναρξη λειτουργίας ειδικού τμήματος στο γραφείο των αφών Μωυσιάδη με δαπάνες τους υπηρεσίας ερεύνης και υποστήριξης των υποθέσεων βοηθείας τους. Σχεδιάζεται και συμπληρώνεται βάση δεδομένων για 4500 πρόσφυγες και έτσι συμπληρώνονται και υποβάλλονται άμεσα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τρόπο αξιόπιστο και νόμιμο για την προώθηση της παρεχόμενης βοηθείας κάθε μορφής από τις κρατικές υπηρεσίες.

5) 1995 ίδρυση του τμήματος θεάτρου του συλλόγου. Παρουσίαση του έργου «Καπετάν Φωφώτς» με παραστάσεις στις Σέρρες, την Σκοπιά, την Κοζάνη, την Ξάνθη, σε 6 πόλεις της Νοτίου Ρωσίας, την Βοστώνη των ΗΠΑ, και την Μελβούρνη της Αυστραλίας.

5) 1995 ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδος «ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΕΡΡΩΝ» με πολύ καλές επιδόσεις στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

6) 1995 ίδρυση τμήματος άρσης βαρών και πάλης.

6) 1996 ίδρυση του τμήματος νεολαίας του συλλόγου. Καθιερώνεται ετήσια μεγάλη εκδρομή του χορευτικού τμήματος και εκτελούνται εκδρομές στην Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κέρκυρα, την Κρήτη αλλά και το Λονδίνο της Μ. Βρετανίας και το Μάλμοε της Σουηδίας.

7) 1996 οργάνωση στη πόλη των Σερρών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία με κεντρικό θέμα «το ποντιακό τραγούδι». Η εκδήλωση αποτελεί έκτοτε υπόδειγμα οργάνωσης για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του χώρου.

8) 1999 συμμετοχή στα προγράμματα προσκλήσεως πολιτιστικών συλλόγων σε φολκλορικές εκδηλώσεις της πόλης με την φιλοξενεία και ξενάγηση της πολυμελούς αποστολής του χορευτικού τμήματος της «Ομόνοιας» Αραδίππου Κύπρου. Δύο χρόνια αργότερα η πρόσκληση θα επαναληφθεί με τον σύλλογο «Κύζικος» Λουτρακίου.

8) 1999 ίδρυση υποστηρικτικού τμήματος του συλλόγου με την πρόσληψη τριών προσφύγων σε θέσεις γραμματέως και με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των υπηρεσιών, που έως τότε εξυπηρετούσε το ειδικό τμήμα του γραφείου. Το τμήμα εξοπλίζεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και οργανώνεται με την βάση δεδομένων και τα λοιπά υπολογιστικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το γραφείο.

Από το 2001 μετά την λειτουργία του ιδρύματος «Ι.Σ.Α.Π. Μωυσής Μωυσιάδης» ο Ι. Μωυσιάδης αναγκαστικά αποχωρεί από την προεδρεία του συλλόγου, η υποστήριξη όμως του ποντιακού ζητήματος και μέσω αυτού του θεσμού θα συνεχισθεί.

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

To 1971 συστήθηκε η Πανελλήνια Ένωση Ποντιακών Σωματείων, που το 1990 με σχετική τροποποίηση του καταστατικού της μετονομάσθηκε σε Πανελλήνια Ομοσπονδία

Ο Ι. Μωυσιάδης συμμετείχε στην Ιδρυτική συνέλευση ως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Σερρών και διετέλεσε μέχρι το 1978 κατ΄ αρχήν γραμματέας της προσωρινής και στην συνέχεια σύμβουλος των τριών πρώτων διοικήσεών της, οπότε και απεχώρησε απογοητευμένος από την γενικότερη αμφισβήτηση του ρόλου της και την αδράνεια του Προεδρείου της.

Από το 1990 παρατηρείται μία έντονη δραστηριοποίησή της με αφορμή την παλιννόστηση των Ποντίων από την τέως Σοβιετική Ένωση και την ανάγκη συμπαράστασης για την εν γένει αποκατάστασή τους.

Δυναμική διοίκηση ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών όχι μόνον αναλαμβάνει το φορτίο της συμπαράστασης στους παλιννοστούντες αλλά προβάλλει και διεκδικεί την επίλυση μεγάλων χρονιζόντων προβλημάτων, όπως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, η δημιουργία Παγκόσμιου συντονιστικού οργάνου του Ποντιακού ελληνισμού κ.α., προσδίδοντας έτσι το απαιτούμενο κύρος στην ομοσπονδία.

Ο Ι. Μωυσιάδης αναγνωρίζοντας τον δυναμισμό και την αποτελεσματικότητά της επανενεργοποιείται και συνεργάζεται στενά μαζί της συμμετέχοντας σε αποστολές και συνέδρια (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία).

Από τον Απρίλιο του 2001 εκλέγεται Αντιπρόεδρός της.