Home
Up
                                                                                      

 

 

«ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Κομνηνών 21, Σέρρες 62125, τηλ. 0321-37581, fax 0321-25.639

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ και ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΟ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος Ποντίων «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ» Νομού Σερρών ιδρύθηκε το 1954 με έδρα την πόλη των Σερρών και αριθμεί σήμερα 550 μέλη.

Για την υλοποίηση των σκοπών του

Από τα πρώτα έτη λειτουργίας του οργάνωσε χορευτικό συγκρότημα παρουσίασης ποντιακών παραδοσιακών χορών.

Την περίοδο 1967 – 1968 έκτισε τους δύο πρώτους ορόφους και στη συνέχεια το 1979 – 1981 αποπεράτωσε τους άλλους δύο ορόφους της τετραώροφης ιδιόκτητης στέγης του.

Το 1971 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντιακών Σωματείων (σημερινή Π.Ο.Π.Σ.) στην οποία παραμένει μέχρι σήμερα ως ένα από τα πλέων σταθερά και δραστήρια μέλη.

Το 1992 δημιούργησε και έθεσε σε λειτουργία δανειστική βιβλιοθήκη.

Το 1992 δημιούργησε τμήμα παλιννοστούντων για τη μέριμνα και συμβολή στην αποκατάσταση των Νεοπροσφύγων.

Το 1993 δημιούργησε τμήμα χορωδίας για την διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών τραγουδιών.

Το 1993 συγκρότησε μόνιμη θεατρική ομάδα.

Το 1996 δημιούργησε θυγατρικό αθλητικό σύλλογο με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Ποντίων» Σερρών με τμήματα ποδοσφαίρου, πάλης και άρσης βαρών.

Τον Οκτώβριο του 1995 οργάνωσε το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία.

Οργανώνει εκδηλώσεις μνήμης επετειακής μορφής (γενοκτονία – ξεριζωμός).

Οργανώνει ημερίδες και διαλέξεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου του Δήμου Σερρών αλλά και σε πλείστες των άλλων Δήμων του Νομού.

Τα καλλιτεχνικά τμήματα του (χορευτικό – χορωδία – θέατρο) έχουν παρουσιασθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρωσία, Κύπρο, ΗΠΑ Αμερικής, Καναδά, Αυστραλία, Σουηδία).

 

 

Η ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Ο Σύλλογος Ποντίων «ΈΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ» Νομού Σερρών στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού ΄΄΄Κομνηνών 21.

Πρόκειται για τετραώροφη οικοδομή συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 420 μ2 (105 μ2 κάθε όροφος).

Το οικόπεδο, εμβαδού μ2, παραχωρήθηκε το 1965 από την Υπηρεσία Ανταλλαξίμου Περιουσίας, την περίοδο 1966/1968 ανηγέρθησαν οι πρώτοι δύο όροφοι και την περίοδο 1979-1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και των άλλων δύο.

Το ισόγειο κατάστημα ενοικιάζεται για την εξασφάλιση των στοιχειωδών λειτουργικών εξόδων.

Ο 1ος όροφος αποτελείται από μία αίθουσα συγκεντρώσεων - συνελεύσεων - διαλέξεων με τους βοηθητικούς χώρους της που χρησιμοποιείται και σαν αίθουσα διδασκαλίας από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου.

Στον 2ο όροφο βρίσκεται το γραφείο της Διοίκησης και η αίθουσα όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη. Ο χώρος της Βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται και σαν αίθουσα διδασκαλίας και προετοιμασίας από τη χορωδία του Συλλόγου.

Τέλος στον 3ο όροφο υπάρχει μία αίθουσα που χρησιμοποιείται από το θεατρικό τμήμα για τις πρόβες και την κατασκευή των σκηνικών.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Τα 1000 περίπου βιβλία που συγκεντρώθηκαν από τις Διοικήσεις του Συλλόγου κατά την περίοδο 1980-1990 αποτέλεσαν το βασικό κορμό της βιβλιοθήκης που συγκροτήθηκε το 1992 με 2500 βιβλία οπότε και ξεκίνησε την λειτουργία της σαν δανειστική. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 3500 τόμους και περιέχει βιβλία ιστορικά, λαογραφικά, επιστημονικά, λογοτεχνικά (πεζογραφία-ποίηση) και παιδικά.

 

 

 

ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

 

Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Συλλόγου δημιουργήθηκε και χορευτικό ποντιακών χορών. Το 1970 πρωτολειτούργησε σχολή εκμάθησης ποντιακών χορών με τμήματα παιδικά (για ηλικίες 6-12 ετών) και νεολαίας (13-20 ετών) προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτιστική παράδοση του Ποντιακού Ελληνισμού μεταλαμπαδευόμενη στις νέες γενιές και να διαδοθεί στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.

Έκτοτε η σχολή λειτουργεί ανελλιπώς επί 30 χρόνια (κάθε χρόνο διδάσκονται σε αυτήν περισσότερα από 100 παιδιά και νεολαίοι), οπότε αποτελεί ένα μόνιμο και γόνιμο φυτώριο για τη στελέχωση των χορευτικών συγκροτημάτων του Συλλόγου.

Το χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου σήμερα διαθέτει τρία μόνιμα χορευτικά συγκροτήματα:

1. Το παιδικό με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών

2. Το μεσαίο με νέους ηλικίας 13-16 ετών και

3. Το μεγάλο με μέλη ηλικίας 17-30 ετών.

Τα συγκροτήματα αυτά έχουν εμφανισθεί επανειλημμένα σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρωσία, Κύπρο).

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

 

Το 1993 δημιουργήθηκε το Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου με τη φιλοδοξία να ανεβασθούν θεατρικά έργα διακεκριμένων Ποντίων συγγραφέων που είτε έζησαν και έδρασαν στις αλησμόνητες πατρίδες και με τη γραφίδα τους ανέδειξαν τον πνευματικό πλούτο και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο της Παιδείας και του Πολιτισμού της Πατρίδας τους, είτε πρόσφυγες πια στον Ελλαδικό χώρο θέλησαν να συμβάλλουν στην προβολή και διατήρηση της Ποντιακής διαλέκτου γράφοντας σε αυτήν.

Η μεγάλη επιτυχία, που σημείωσε από τις πρώτες εμφανίσεις του, είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την πλαισίωση του αρχικού πυρήνα των πρωτεργατών με νέους συνεργάτες, ώστε να στεριώσει μια μόνιμη θεατρική σκηνή που στην 5ετη θητεία της πέραν των παραδόσεων που έδωσε στον Νομό Σερρών εμφανίσθηκε σε διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας (όπως Κοζάνη, Ξάνθη κ.λπ.) αλλά και στο εξωτερικό (Σότστ, Βλαδικαυκάς, Κρασναντάρ, Εσσεντουκί κ.λτ. την Νότιας Ρωσίας και Βοστώνη της Αμερικής).

 

 

 

ΧΟΡΩΔΙΑ

 

Η χορωδία συστάθηκε το 1993 με στόχο τη διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών τραγουδιών που αποδίδονται με βυζαντινή σημειογραφία σε γνήσιους ρυθμούς του Πόντου. Για τον σκοπό αυτό αναζητήθηκαν και βρέθηκαν μέχρι σήμερα 64 παραδοσιακά τραγούδια. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει με την αναζήτηση και καταγραφή άλλων ακουσμάτων από τους λίγους εναπομείναντες πρόσφυγες πρώτης γενιάς και η οποία γίνεται από χοράρχη και δάσκαλο βυζαντινής μουσικής.

Η χορωδία είναι μικτή μονοφωνική 40 μελής, συμμετέχουν σε αυτήν άτομα από 15 έως 60 ετών και συνοδεύεται από λύρα. Πέρα από τις εμφανίσεις της σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορωδιακά φεστιβάλ έχει παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη από τοπικά δίκτυα.